Ismerje meg az egészséges táplálkozás piramisát!

egészséges táplálkozás Egészséges táplálkozás

Úgy érzi, egészségesen táplálkozik és mindent megtesz a jólétéért? A teljes értékű étrend és az egészséges táplálkozás összeállításánál azonban nemcsak a megfelelő tápanyagokat kell górcső alá vennünk, de az is rendkívül fontos, hogy az adott élelmiszer mekkora szeletet foglal el a szakértők által meghatározott kördiagramon.

A megfelelő arányok kialakításában nyújt segítséget az úgynevezett egészséges táplálkozás piramisa. Ennek alapkövét a gabonafélék és a rizs alkotják, hiszen magas szénhidráttartalmuk miatt vitathatatlan szerepük van a sejtjeink „üzemanyag ellátásában”. Ezeket a zöldségek és a gyümölcsök követik a ranglétrán, a bennük rejlő vitaminok és ásványi anyagok miatt.

Középen a tojást és a tejtermékeket találjuk, mert bár a kalcium miatt hasznosak, magas zsírtartalmuk miatt csak módjával fogyasztandóak. A csökkenő sorrendet betartva jönnek a legfőbb fehérjeforrások, vagyis a húsok. Az egészséges táplálkozás legapróbb szegmensét a zsírok és a cukrok alkotják, ezek mennyiségét igyekezzünk redukálni.