Tetőfedő lemez típusok A-tól Z-ig

Tetőfedő lemez Tetőfedő lemez

Többféle tetőfedő anyag áll az építkezők rendelkezésére manapság, a kínálat meglehetősen széles ezekből, így mindenki az ízlésének és az igényeknek megfelelőt választhatja. A különféle lemezek rendkívül populárisak, köszönhetően a kiváló tulajdonságaiknak és költséghatékony jellegüknek. Ha a legnépszerűbb tetőfedő lemez típusokra vagy kíváncsi, az aceltrapezlemez.hu oldalon megtalálhatod őket! A cserepeslemez például ideális a hagyományos tetőfedő anyagok kiváltására.

Modern megoldás nyújt, hiszen ötvözi az utóbbiak minden előnyös tulajdonságát, viszont azoknak a hátrányait teljes mértékben kiküszöböli. Ez 0,4-0,5 mm vastagságú, hidegen hengerelt acélból készül, aminek már a neve is arra utal, hogy tetőfedésre lett tervezve és gyártva. Ennél a felhasználásnál rendkívül fontos kritérium az időtállóság, ezért a cserepeslemez mindkét oldala horganyzott, vagyis cink alapú felületvédelemmel van ellátva.

Az élettartam növelése érdekében, még műanyag bevonattal is rendelkezik ez a tetőfedő anyag. Előnyei közé tartozik a költséghatékonyság, a többszörös korrózióvédelemmel való ellátás, a kicsi súly, illetve a környezetbarát jelleg. Ugyanakkor, a trapézlemez is alkalmas tetőfedésre, bár ez meglehetősen sokoldalúan felhasználható fém építőelem. Anyagának és felületkezelésének köszönhetően, kevésbé hajlamos a szennyeződésre, illetve könnyebben tisztítható, mint például az égetett cserép, a beton vagy a fa. Beépítése időhatékony, élettartama pedig hosszú.

A hagyományos trapézlemez egyik fajtája a hullámlemez, viszont ez sokkal lágyabb megjelenésű. Egyik oldala műanyag bevonattal rendelkezik, mert így jobban ellenáll az időjárási viszontagságoknak. Választásakor figyelembe kell venned az úgynevezett S vagy SIN számot, ahol a betű a szinuszt, vagyis a hullámot jelenti, az utána következő szám pedig a hullámprofil magasságát milliméterben kifejezve. Hullámlemez tetőkkel burkolnak ipari, mezőgazdasági és lakóépületeket is, de szintén fontos felhasználási területének számít a régi, elavult palatetők kiváltása.