Szürkehályog kezelése otthon: mindenképp szükség van műtétre?

Dr. Nagymihály Attila Dr. Nagymihály Attila

Idősebb korban gyakran jelentkezhet cataracta a szemeken, ami tulajdonképpen a szemlencse elhomályosodását jelenti. A betegségnek tudható be, hogy a látás folyamatosan romlik, ebbe pedig nem szabad belenyugodni. Dr. Nagymihály Attila szürkehályog specialista többször is hangsúlyozta, hogy „szürkehályog esetén a látás szemüveggel sajnos már nem korrigálható, csak operációval gyógyítható”. A kórnak jól felismerhető szimptómái vannak, mint például a homályos látás, elhalványuló színek, a káprázás, amikor a lámpák, reflektorok fénye és a napfény túl élesnek tűnik.

De a kettős látás vagy egy szemen való többes látás, a szemüveg, kontaktlencse dioptriájának gyakori változása szintén a szürkehályog tünetei közé sorolható. A betegek sokszor rendkívül rosszul látnak éjszaka. Természetesen, a felsorolt tünetek egyéb szembetegségek fennállásakor is jelentkezhetnek, a pontos diagnózis felállításának érdekében, célszerű szakorvoshoz fordulni.

Amennyiben megállapításra kerül, hogy szürkehályog esete áll fenn, akkor mindenképpen műteni kell. A beavatkozás során a szemész szakorvos eltávolítja az elszürkült szemlencsét, a helyébe pedig egy speciális műlencsét ültet be. Nem szabad félni ettől az operációtól, mert ez a világon az egyik leggyakoribb beavatkozás, amiből évente több mint 18 milliót végeznek el az orvosok. A műtétnek több típusa van, a modern trifokális műlencse beültetése esetén többé sem közelre, sem középtávolságra, sem pedig távolra való tökéletes látáshoz nem kell szemüveget hordania a páciensnek.

Végleges eredményt hoz a beavatkozás, hiszen évek múlva sem változik a fénytörési hiba, sem a látás, tehát nem romlik a szem. A műtét során szemcseppekkel végzik az érzéstelenítést, aminek köszönhetően teljesen fájdalommentesen zajlik a folyamat. Dr. Nagymihály Attila szemész szakorvos, szürkehályog specialista tapasztalatának és az általa alkalmazott minőségi, korszerű technológiának hála, a beavatkozás utáni regenerálódás gyors, valamint a kockázatok is minimálisra csökkenthetőek.