Nyugdíj előtakarékossági formák – A legfontosabb tudnivalók egy helyen

nyugdíj előtakarékosság Nyugdíj előtakarékosság

Az idő az egyetlen olyan tényező, amit garantáltan nem tud befolyásolni az ember. Bár néha érezhető úgy, hogy kicsit gyorsabban telik a megszokottnál, de ez minden, ami tapasztalható vele kapcsolatban. Az órák és napok rendületlenül múlnak, majd pedig az évek és évtizedek is ezt teszik. Ha valamire, akkor a jövőre megéri kellően odafigyelni. Erre nyílik lehetőség, ha valaki nyitott szemmel jár. Sajnos azt kell tapasztalni, hogy a legtöbben nem foglalkoznak azzal, mi lesz a későbbiekben és igyekeznek a mának élni. Ennél fogva, a fizetésük jelentős részét azonnal felélik.

Bár némi állami nyugdíjra lehet számítani, de ennek mértéke nagyban függ több tényezőtől. A gazdasági helyzet tekintetében, az infláció növekedésével az a kis pénz, ami havonta érkezik, néha szinte alig elég valamire. Akkor mit lehet tenni? Vannak további lehetőségek, amelyekkel érdemes gazdálkodni és így esély kínálkozik öregkorra nagyobb összegeket félrerakni. Főként 3 opció között lehet választani. Ezek a nyugdíjbiztosítások, az önkéntes nyugdíjpénztár (ÖNYP), valamint a Nyugdíj Előtakarékossági Számla (NYESZ).

Mindegyik nyugdíj előtakarékossági formának megvannak a maga előnyei. Ugyanígy számolni kell olykor némi lemondással, hátránnyal, de ezek együtt járnak. Az, hogy kinek melyik lehet az ideális konstrukció, az teljesen személyre szabott. Megéri részleteiben, vagyis pontról-pontra megvizsgálni a lehetőségeket és ennek tükrében dönteni. Ha valaki bizonyos szinten eligazodik a pénzügyi világban, akkor kis utánajárással könnyedén hozhat döntéseket, ellenben pedig kikérhető a független szakemberek véleménye.

A grantis.hu weboldalon remek összefoglaló található a nyugdíj előtakarékossági formákról, amelyek mentén el lehet indulni. Az adó jóváírás mindhárom esetben rendelkezésre áll, de mindig eltérő mértékben. Kezdetben azt kell meghatározni, hogy mennyi az a fix összeg, amit meg lehet spórolni erre a célra. Az sem árt továbbá, ha idővel hozzá lehet nyúlni a félretett összeghez, hiszen bármikor történhet olyan dolog, ami ezt megköveteli. Az okos döntés meghozza a gyümölcsét minden tekintetben.