Mitől fájhat a fogam és mit tehetek ellene?

Egészséges fogak

Már megint tompa, feszítő jellegű fájdalmat érez a szájában? Ezen a linken mindent megtudhat a fogfájásról és az ellene szükséges lépésekről. Ahelyett, hogy napokig, hetekig nagymennyiségű fájdalomcsillapítókon élne, érdemes minél előbb tenni valamit annak érdekében, hogy megszűnjön a probléma. Az állandó lüktető fájdalmat nemcsak a lyukas fog miatt érezheti, hiszen az elhalt fog miatt kialakuló krónikus gyulladás is könnyen előidézheti.

A kellemetlen érzés a külső hatások miatt egyre csak fokozódik. Főként evés közben jelenthet gondot, hogy az érzékeny fog folyamatos nyomás alatt van, de többek között a fogmosás is irritálóan hathat rá. Előrehaladott állapotban megeshet, hogy még a beszéd is nehezére esik. Ilyen állapotban nehéz eleget tenni a munkahelyi teendőknek és a szabadidős tevékenységek sem jelentenek örömet, hiszen kevés esély van rá, hogy el tudjon vonatkoztatni a kínzó fájdalomtól.

Ha sokáig halogatja a fogorvos felkeresését, akkor könnyen előfordulhat, hogy az arca is megduzzad a gyulladás hatására. Éppen ezért rendkívül fontos, hogy a lehető leghamarabb a tettek mezejére lépjen és ne hagyja, hogy a helyzet még rosszabbra forduljon. Az állandóvá váló tompa fájdalomnak sok magyarázata lehet. Általában a fogszuvasodás miatt jelentkezik, de az sem ritka, hogy a fogideg károsodása, elhalása vezet a problémához. Ilyenkor a hagyományos tömés már nem biztosít hatékony megoldást, ezért gyógytömés alkalmazására vagy gyökérkezelésre kerül sor.

Bizonyos esetekben antibiotikumos kezelést is szoktak ajánlani az orvosok annak érdekében, hogy megmentsék a fogat. Súlyosabb esetekben azonban előfordulhat, hogy a foghúzás mellett kell dönteniük. Ha szakszerű ellátásban szeretne részesülni, akkor minél előbb keressen fel egy fogorvost, aki segít a probléma megoldásában. Átmenetileg jó megoldás a jegelés vagy a hideg borogatás és a jelentkező fájdalom csillapítására alkalmazott fájdalomcsillapítók szedése. Azonban, ha azt tapasztalja, hogy nem javul az állapota, akkor nem érdemes tovább várnia.