Mikor lehet hajat mosni a szürkehályog műtét után?

szürkehályog műtét Szürkehályog műtét

Az egyik leggyakoribb tényező a szürkehályog, ami a látást befolyásolja. Ehhez műtéti beavatkozásra van szükség, amit napjainkban nagy biztonsággal és eredményesen végeznek a szakemberek. A gyógyulás érdekében néhány orvosi utasítást célszerű betartani. A szürkehályog műtét után még nem szabad hajat mosni, és figyelni kell arra, hogy víz legalább egy hétig, szappan és sampon pedig inkább 2-3 hétig ne érje a szemet. Ez a szembetegség idős korban szokott jelentkezni, de nem ritka a 40-50 évesek körében sem.

Érintheti a jobb vagy a bal szemet, megtörténhet, hogy mindkettőt és egyetlen gyógymódja a műtét. Egy gyors beavatkozásról van szó, amit 10 perc alatt elvégeznek. Ezt megelőzően 2 órás vizsgálatra kerül sor, az előre egyeztetett időpontban. A műtét nem altatással jár, hanem érzéstelenítőként szemcseppet használnak. A speciális módszerrel végzett művelettel nagyon jó eredmények érhetőek el, ráadásul fájdalommentesen.

Ezután az orvos 1-2 órát megfigyelés alatt tartja a pácienst, ha nem lép fel komplikáció, haza is engedi. Nem szabad autót vezetni, ezért ajánlott egy családtagot vagy barátot magunkkal vinni, aki ebben segít. Mivel egy műlencsét helyeznek be, a műtét után pár napig zavaró lehet és a fényre is érzékenyebben reagálhat. De ezek a tünetek nem tartanak sokáig. A látás napról-napra javul, de a tökéletes látásélesség 1 hónap után következik be.

Folyamatos kontrollvizsgálatokon kell részt venni, az első máris a műtétet követő napon, a második pedig 2 hónap múlva, amikor az orvos eldönti, hogy szükség van a páciensnek valamilyen szemüvegre a gyógyulás érdekében. A szürkehályog műtét sikere a 20 éves tapasztalattal rendelkező szakorvosoknak köszönhető. A rengeteg pozitív visszajelzés azt bizonyítja, hogy a beavatkozás gyors és biztonságos. Az orvos utasításait betartva, a műtét eredményes lesz. Azok, akik ezzel a problémával állnak szembe, keressék bizalommal a Budai Szemészeti Központot! A vizsgálathoz előre egyeztetett időpontra van szükség, amit online is elintézhet.