Mi állhat a térdfájdalmak hátterében?

térdfájdalmak térdfájdalmak

Az ízületi fájdalom bármelyik ízületet érintheti és előrehaladott esetben ízületi merevséggel, illetve mozgásbeszűküléssel jár. A térdfájdalmak sem különböznek ettől, ráadásul számos okra visszavezethetők, amelyek nem minden esetben egyértelműek. A térdízület fájdalma esetén érdemes felkeresni egy ortopéd szakorvost, aki pontos diagnózist ad és tájékoztat a szükséges konzervatív terápiás kezelésről, vagy műtéti időpontot ajánl.

A térdfájdalmak rendkívül gyakoriak a magyar lakosság körében, hiszen ez az ízület eleve nagy terhelésnek van kitéve, és a kopásos vagy gyulladásos eredetű ízületi betegségek mondhatni népbetegségnek számítanak Magyarországon. A legfőbb ok általában az elhízás, a túlzott terhelés vagy az előrehaladott életkor, illetve egy-egy traumás eredetű baleset.

Sőt, autoimmun eredetű térdízületi gyulladás is lehet, ami nem más, mint a reumatoid arthitis. Utóbbi esetben a szervezet túlreakciója okozza az ízület gyulladását. Ez az az állapot, amikor a szervezet önmaga ellen kezd dolgozni. A térdfájdalom enyhíthető, akár már holnaptól.

Az elhízás ellenszere a fogyás, a túlterhelésé pedig az ízületkímélő mozgás, ami a gyengébb izomzatra is megoldást nyújt. A kor előrehaladtát hyaluronsavas injekcióval, őssejt terápiás kezeléssel lehet kompenzálni. Az autoimmun eredetű ízületi gyulladásra és térdfájdalmakra azonban jelenleg csak tüneti kezelés áll rendelkezésre.