Így azért egyszerűbb a nyugdíj várható összegének a kiszámítása

nyugdíjkalkulátor Nyugdíjkalkulátor

Egyre több ember teszi fel a kérdést, miszerint ha eléri a nyugdíjkorhatárt, akkor mennyi lesz majd a jövedelme? Nem véletlenül, hiszen annyi mindent hallani, olvasni napjainkban arról, hogy az állami jövedelmek csak csökkennek, a korhatár pedig emelkedni fog. Manapság egyre korábban fordul meg az emberek fejében, hogy vajon mekkora nyugdíjra számíthatnak az államtól: ennek a kiszámításában sokat segíthet egy nyugdíjkalkulátor. Persze azt mindenki tudja, hogy az öregség idejére jó lenne bebiztosítania magát és törekszünk is erre, de egyáltalán nem könnyű.

Mindenesetre létezik egy nyugdíjkalkulátor, aminek alkalmazásával körülbelül megtudhatjuk, hogy mekkora összegre számíthatunk. Csupán néhány adatot kell megadnunk ahhoz, hogy megkaphassuk a várható összeget. Az állami nyugdíjakról elmondható, hogy rendkívül szűken mérik ezeket, például 40 ledolgozott év után a jelenlegi jövedelmünk 55-60%-ára számíthatunk. Pedig még kimondani is sok azt a 40 évet, nemhogy ledolgozni!

Aztán ott van még néhány negatívan befolyásoló tényező is. Sokan alkalmazotti munkaviszony nélkül dolgoznak vagy a fizetésük egy részét az asztal alatt kapják, ami után természetesen járulékokat sem fizetnek, így nyilvánvalóan nem emeli a majdani nyugdíj összegét sem. De ilyen példákért nem szükséges a fekete- vagy szürkegazdaság tájékára kalandoznunk, hiszen elég arra gondolni, hogy az egyéni vállalkozó a kisadózók tételes adóját választja. A KATA ugyanis a minimálbér után számolj, így nagyon alacsony összegre lehet számítani.

Tudnunk kell pedig, hogy nyugdíjasként sem lesznek kisebbek a költségeink, legfeljebb az változik, hogy mire kell kiadjuk a pénzt. Ha kevesebbet költünk autóra, ruhára, cipőre, akkor az egészségünk megtartása kerül lényegesen több pénzbe. A szakorvosi konzultációk, a pénzes műtétek, a gyógyszerek nem fillérekbe kerülnek. Remek ötlet a nyugdíj-előtakarékosság, amiből néhányat támogat az állam. Az egyik az önkéntes nyugdíjpénztár, a másik a nyugdíjbiztosítás, a harmadik pedig a nyugdíj-előtakarékossági számla, röviden NYESZ.