Hogyan válasszuk ki az autonóm naperőmű teljesítményét?

autonóm naperőmű autonóm naperőmű

Lehet-e egy felhasználó független a közművektől? A magánházak áramellátása autonóm naperőmű segítségével manapság nemcsak lehetséges, hanem jövedelmező is.

Technikai szempontból azonban nagyszámú részletet kell figyelembe venni, hogy elkerüljük a napenergia használatából fakadó problémákat. A magánszektorban általában 10–30 kW teljesítményű autonóm naperőműveket telepítenek, mivel ezek maximálisan megengedett teljesítménye 30 kW.

Hagyományosan az autonóm naperőművek teljes kapacitása felhasználható és előállítható kategóriára oszlik. A felhasználható teljesítmény a közvetlenül az állomásról vagy a konverteren keresztül érkező összes terhelés összege. Az előállítható energia az erőmű által termelt teljesítmény, ami a napelemek felületéről gyűl össze.

A felhasználható teljesítményt az inverter kapacitása korlátozza, míg az előállítható energia a napelemek számától és teljesítményétől függ. Minél nagyobb a panel felülete, annál több a termelt energia. Tehát az autonóm naperőmű kiválasztását az inverter teljesítménye és a napelemek területe korlátozza.