Folyamatosan bővülő egyedi orsó kínálat

orsó orsó

Az vérbeli horgászok az ősz ellenére sem vonultak vissza a kellemesen meleg otthonukba, hanem készen állnak arra, hogy a kapitális fogással szembenézzenek és megküzdjenek. Egyesek szerint, csak egy hobbiról van szó, míg mások kőkemény sportnak tartják. A pecázásnak több típusa létezik, de bármelyiket is választja, amire mindenképpen szüksége lesz az a megfelelő felszerelés.

Ebből nem hiányozhat többnyire a prémium minőségű orsó sem. Néhány évtizeddel ezelőtt, még jócskán gyerekcipőben jártak ezek a termékek. A távolságok leküzdését ilyenkor még a gyakran 7-8 vagy akár 10 m hosszú botok szolgálták. Amint aztán megjelentek az első orsó típusok, a helyzet máris átalakult ezen a területen.

Már bőven elég volt ugyanis egy 2-3 m hosszú bot, hogy nagy távolságok legyenek lefedve. A technológia pedig folyamatosan fejlődik. Sorra jelennek meg az újabb orsó típusok, amiket a fajtájuk, méretük és fékrendszerük különböztet meg egymástól. Mindig célirányosan érdemes válogatni a felhozatalból, de egy kiváló termék hosszú éveken keresztül hűségesen szolgálhatja a tulajdonosát.

Milyen az ideális harcsázó orsó?

A magyarországi vizekben valóban kapitális fogást a harcsák tudnak nyújtani. Ők ugyanis azok az élőlények, akik képesek akár több méter hosszúra és mázsánál is nagyobbra nőni. A kifogásukhoz viszont biztosan kelleni fog az igazán strapabíró harcsázó orsó.

Egy szimpla kis bottal esély sincs kiemelni a vízből egy akár 50-10 kg-os példányt. Bár ez a halfaj nem teketóriázik, a csalit alaposan bekapja és vele együtt a horgot is, de a küzdelem csak ekkor veszi kezdetét. Az akasztásnál a harcsázó orsó precíz fékrendszere játszik főszerepet. A zsineg feltekerésében pedig már a csapágyak száma és az áttétel az, ami mérvadó.

Ezen termékek professzionális gyártói gyakran az USA-ból kerülnek ki. A Penn Usa Slammer Liveliner 760L nyeletőfékes harcsázó orsó hidegen sajtolt alumínium ötvözetből, vízálló és porvédett kivitelben, kimondottan nagyhalakra lett tervezve. Kategóriájában talán a legerősebb kivitelnek mondható, így garantált a tartóssága hosszú időn keresztül.