Ezek a legkedveltebb juhász kutyák, pillantsa meg a felhozatalt!

Juhász kutya Juhász kutya

A legnépszerűbb kutyafajták listája szinte változatlan évtizedek vagy talán évszázadok óta, hiszen az igazán bevált, jó tulajdonságokkal rendelkező jószágok már régóta részét képezik a családoknak, nem utolsósorban pedig a gazdaságoknak. Most adunk egy kis ízelítőt az egyik nagy csoportból, kiderül, hogy ezek a legkedveltebb juhász kutyák: a Shetlandi, az angol, a németjuhász, vagy éppen a Border collie.

Miért éppen ezek a legkedveltebb juhász kutyák? Jó kérdés és részleges választ tudunk csak adni. A juhászkutyák nem tekinthetőek új fajtának, sőt, abban az időben, amikor még mindenki magának állította elő az év során szükséges állatállományt, szinte mindenkinek volt kutyája. Roppant kedvező természetűek ezek a jószágok.

Szelídek, nem agresszívek és kifejezetten értelmes, tanítható kutyák hírében állnak. Ezek a tulajdonságok az említett gazdaságokban igen jól jöttek. Felmerül azonban a kérdés, hogy miért ezek a legkedveltebb juhász kutyák manapság, amikor az emberek nagy része egyáltalán nem gazdálkodik, a kutyusok pedig sohasem látnak terelni való állatot.

A válasz nyilván továbbra is a kedvező természetükben keresendő. Családosok, kisgyermekes párok örülnek, ha biztonságban tudhatják az apróságokat az állat mellett. Ez a fajta kutyus figyel az emberre is, pontosan úgy, mintha nyájról lenne szó, mégpedig szinte észrevétlenül teszi mindezt. Ez az óvó, féltő, biztonságot adó magatartás érthető módon népszerűséget eredményez. Ez a magyarázata tehát, hogy pont ezek a legkedveltebb juhász kutyák.