A napelem inverter típusai, működése

napelem inverter napelem inverter

A napelem rendszer egyik legfontosabb eleme az átalakító egység. Ez a készülék felel a napelemmel nyert elektromos energia villamos árammá való átalakításáért. Többféle napelem inverter létezik. Az egyik ismert és nagyon kedvelt változat a szigetüzemű napelem inverter, ami az akkumulátorok feszültségének átalakítására alkalmas leginkább.

A megfelelő védelmi funkciókkal ellátott szerkezet meggátolja a túlterhelést és a rövidzárlatot egyaránt. A napelemek által termelt egyenáram váltakozó árammá alakítására, valamint a villamos hálózatba történő betáplálására hálózati inverterre van szükség. Ez a termék igény szerint lehet egy-, két- vagy háromfázisú, attól függően, hogy mekkora rendszer munkáját kell „felügyelje” és kezelje.

Sajnos áramkimaradás előfordulásakor maga az átalakító egység is kikapcsol, ennek kiküszöbölésére viszont már megalkották a hibrid napelem inverter változatokat. A hálózatra köthetőkkel ellentétben, ezek már gond nélkül garantálják az energiaellátás teljes biztonságát. Olvasson ezekről még többet az oldalunkon, ahol a kérdéseire is választ kaphat!