A LED fénycső működése érthetően

LED fénycsövek LED fénycsövek

Az utóbbi években a LED (light-emitting diode) technológia robbanásszerű fejlődése azt eredményezte, hogy az általános megvilágítás terén az izzók és a hagyományos fénycsövek helyét a LED fénycsövek vették át. Ez utóbbiak rendkívül energiatakarékosak, hosszú élettartamúak és környezetbarátak, így ideális alternatívái a megszokott fénycsöveknek. Ezt sem árt tudni a LED fénycsövekkel kapcsolatban.

A működési elvük hasonló a régi fénycsövekéhez, azonban azokban a fényforrás egy kis mennyiségű gáz, általában neon vagy argon, és a cső falán belül található fluoreszcens bevonat kombinációjából származik. Az elektromos áram hatására az elektronok megemelkednek a gázatomok belső energiaszintjére, majd amikor azok visszaesnek az alapállapotba, fotonokat bocsátanak ki, amelyek a fluoreszcens bevonatba ütköznek, majd azok ismét fotonokká alakulnak át, amelyek kibocsátják a fényt.

Az LED fénycsövekben az említett fényforrás helyett LED-ek találhatóak, amik egy speciális szilárdtest diódából állnak, amelyben az elektronok és a lyukak reakciója következtében a fény kibocsátása történik. A kellékekben a fényforrásokat az áramkör vezérli, ami lehetővé teszi a fényerő szabályozását és az energiatakarékosságot.

Az LED fénycsövek előnyei közé tartozik az energiatakarékosság. A hagyományos fénycsövekkel szemben, amelyek általában 40-100 wattosak, az eszközök csak 8-25 wattot fogyasztanak. Az LED fénycsövek további előnye a hosszú élettartam, amely általában 50 000 óra, míg a hagyományos fénycsöveké csak 10 000 óra. A LED kiegészítők környezetbarátabbak is, mivel azok nem tartalmaznak higanyt, amely az egyik legkárosabb anyag a környezetre nézve.

Az LED fénycsövek esetében nincs szükség speciális hulladékkezelésre, és könnyen újrahasznosíthatók. A tartozékoknak számos más előnye is van, például a hőtermelés csökkenése, mivel a LED-ek nem bocsátanak ki hőt a világítás során. Ez azt is jelenti, hogy az eszközök biztonságosabbak és hosszabb élettartamúak lehetnek. Számos változatban kaphatók a ​profibarkacs.hu weboldalon.