Periférikus szivattyú – speciális igényekre szabva

periférikus szivattyú periférikus szivattyú

Folyadékok áramoltatása esetében számtalan, akár teljesen eltérő igény is felmerülhet. Előfordul, hogy nagy nyomásra van szükségünk alacsony szállítandó mennyiség mellett, ilyenkor egy periférikus szivattyú a legoptimálisabb választás. Ezek olyan kisméretű gépek, amikben a járókerék és a csatorna közt a folyadék több alkalommal is átfolyik, ezáltal annak a nyomása megnő.

Ennek köszönhetően a jelleggörbe folyamatos, így a periférikus szivattyú egy állandó szállítási kapacitás és erő leadására képes. További előnye, hogy a buborékképződés nem befolyásolja a teljesítményét, ám a szennyeződésekre rendkívül érzékeny.

Emiatt elsősorban olyan felhasználási területekre alkalmas, ahol kizárólag tiszta folyadék áramoltatása a cél, legfőképp csekély mennyiségben, esetenként magas nyomással. Ilyen például egy autómosó, de periférikus szivattyú kerülhet beépítésre akkor is, ha a víz átemelése a feladat. Emellett akár házi vízmű részeként is alkalmazható, ám arra mindenképpen ügyeljünk, hogy a szívómélység ne legyen túl nagy.