Mire kell figyelni a műanyag ablakok tisztításánál?

VEKA ablakprofil VEKA ablakprofil

A kellemes belső klíma kialakítása érdekében, szükség lesz olyan kivételes nyílászáró profilokra, amelyek garantálni tudják a kellő szigetelést. A modern tudománynak hála, már egyáltalán nem jelent problémát a magas színvonalú ablakok és ajtók legyártása. Ezek a régi megoldásokkal szemben nem fából, hanem műanyag tokkal rendelkeznek. A PVC felület alatt a legtöbb esetben masszív fémváz található, ami kiváló tartást biztosít és még védelmet is garantál. A felületeket időnként tisztítani kell.

A VEKA ablakprofil gyártó cég szerint jóval egyszerűbb a műanyag ablakokat tisztítani, mint a fából készült profilokat. Tény, hogy a modernebb termékeknél nincs szükség olyan rendszeres karbantartási feladatokra, mint az régen megszokott volt. Mivel remekül bírja a műanyag a természetből érkező hatásokat, ezért felesleges néhány évente festeni. Természetesen érdemes néha alaposabban áttörölgeti az ablakokat. Itt viszont figyelni kell néhány alapvető dologra. A PVC érzékenyen reagálhat a savas jellegre, tehát a tisztítószerek esetében megéri ezt elkerülni.

Az erős citrusos komponenseket tartalmazó készítmények, a napsugárzás hatására olyan komplexet képzenek, ami maró hatást vált ki. Ha mégis ilyen jellegű termékeket vet be, akkor a mosást követően azonnal történjen meg egy pH semleges folyadékkal a felület áttörése! Az éles vagy dörzsölésre alkalmas szerszámok alkalmazása minden helyzetben tilos. Ezekkel nemcsak az üveg sérthető meg, hanem a tokon is mély karcok idézhetőek elő, amelyek utólagosan nagyon kellemetlen látványt nyújtanak.

Ha már ezt a néhány alapvető feltételt betartja, akkor könnyedén megőrizhető a műanyag nyílászárók felületének épsége hosszú éveken keresztül. Természetesen vannak olyan speciális feladatok, amelyek bár kevésbé a tisztításhoz, mint inkább a karbantartáshoz kapcsolódnak, de ezt profi szakemberrel érdemes végeztetni. A fémmerevítők zsírozása, meghúzása egyértelműen ide tartozik. A VEKA munkatársai örömmel állnak a rendelkezésére ezen a téren, csak kérnie kell.