Mennyi idő alatt készül el egy PCR teszt?

PCR tesztek PCR tesztek

A koronavírus rendkívül gyorsan és váratlanul, szinte bármilyen előjel nélkül támadja meg a szervezetet, olyan emberek is lehetnek hirtelen lázasak, akik egyébként nem szoktak belázasodni. Amennyiben a tünetek jelentkeznek, feltétlenül ajánlott a háziorvossal felvenni a kapcsolatot, aki felismervén a betegség szimptómáit, teszt elkészítését javasolja. Bizonyos PCR tesztek esetén akár 8 óra után is hozzá lehet férni a teszt eredményéhez.

Nagyon fontos, hogy mihamarabb megkapjuk az eredményt, mert a betegség lefolyása egy szempillantás alatt rendkívül súlyossá válhat. Tehát nem várhatunk napokat a vizsgálat eredményére, ezért célszerű olyan laboratóriumban elvégeztetni a koronavírus tesztet, ahol minimális a várakozási idő. Jelenleg a PCR teszt a leginkább megbízható, amit szükség esetén el tudunk végeztetni a Margit Laboratóriumban. Ezt nem lehet online elvégezni, hanem meg kell jelenni a PCR mintavétel ponton.

Az említett laboratórium esetében arra is van lehetőség, hogy a szakemberek a beteg otthonában végezzék el a tesztet és ez 4 főtől már kiszállási díj nélkül elérhető. Kitűnő megoldás ez akkor, ha a család több tagja is észleli magán a tüneteket. A PCR vizsgálat menetéről tudni kell, hogy mintavételi eszközt és speciális szaktudást egyaránt igényel, a szakértő pedig védőfelszerelésben veszi le a mintát. A kényelmetlenségi fok szintjének csökkentése érdekében, a szakemberek leginkább a garatból vesznek mintát, mert az orrból történő mintavétel esetén a páciensek nagyobb fájdalomról is beszámoltak.

A kiértékelése szintén magas szaktudást igényel, valamint speciálisan felszerelt molekuláris diagnosztikai laboratóriumot. A Szent Margit kórházban található Margit Lab megfelel az összes követelménynek, amit egy PCR teszt elvégzése támaszt. Minden szempontból megfelelnek a hatályos jogszabályoknak az itt elvégzett tesztek. A teszt eredménye a Margit Laboratóriumból legfeljebb 24 óra alatt megérkezik. Kérés esetén, akár már 8 órán belül is kézhez lehet kapni az eredményt.